Ratkaisu ei löydy tukia lopettamalla eikä lisäämällä

  Varmasti jokaisella on kokemusta keskustelusta, josta välittyy tunne siitä, että toinen osapuoli ei tunne asiaa. Juhana Vartiaisen linjaukset maatalouspolitiikasta koettiin sosiaalisessa mediassa osin maatalousvastaisina. En usko, että maastamme löytyy ensimmäistäkään tuottajaa, joka olisi täysin tyytyväinen maatalouspolitiikan nykytilanteeseen tai joka kuvittelisi, että tukieuroja lisäämällä tilanne muuttuu paremmaksi. Vielä varmemmin maastamme löytyy tuottajia, joiden mielestä maatalouden budjettivaroja voitaisiin allokoida määrärahoina sektorille järkevämmin (esim. Neuvo 2020) tai perata hallinnollista taakkaa reippain ottein.  

  Lue lisää

  Deodorantti, jonka tuoksua ei pidä unohtaa

  Keskustelu Brasilian lihaskandaalista ei saa herpaantua ennen kuin koko sotku on selvitetty. Kotimaassa ja EU:n tasolla on toimeenpantava kaikki mahdolliset keinot, jotta ruokapetoksesta seuraa oikeus ja kohtuus.  

  Lue lisää

  Kansallisvarallisuutemme tarvitsee aktiivista omistajuutta

  Tekemättömät puukaupat ja hoitotyöt sekä passiiviset metsänomistajat ovat yhtä kuin 65 miljoonaa kuutiometriä käyttämättömiä hakkuumahdollisuuksia. Näin arvioi Pellervon taloustutkimus PTT helmikuussa. Nukkuvien tai hiljaisten metsänomistajien osuus yksityisen metsätalousmaan pinta-alasta vastaa noin kymmentä prosenttia eli miljoonaa hehtaaria. PTT:n tutkimuksessa oli peilattu erilaisten metsänomistajaryhmien arvoja ja motiiveja metsäomistukseen. Nukkuvien omistajien keskuudessa korostuivat luonto- ja ympäristöarvot, avohakkuiden välttely, tunnearvot sekä ajatukset tuleville sukupolville perinnöksi jättämisestä.  

  Lue lisää

  Alkuperämaasta pitää tietää muutakin

  Kuluttajan valinnoilla punnitaan alkuperämerkintöjen onnistuminen.  

  Lue lisää

  Kestävän metsätalouden kestämätön rahoituslaki

  Suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan yksi historiallinen kivijalka on rakentunut metsäteollisuuden kukoistukseen. Hallitusohjelman yksi kärkihankkeista rakentuu biotalouden mahdollisuuksiin, joten metsät ja niiden kestävän hoidon merkitys ovat edelleen arvossaan. Kansallisen metsästrategian yksi tärkeimmistä hankkeista on ”Metsätalouden uusi kannustejärjestelmä ja resurssitehokas metsänhoito”. Sen onnistumisella on suuri merkitys niin suomalaiselle metsänomistajalle kuin koko kansantaloudellekin. Tämän hetkisiin Kemera-rahoitukseen liittyviin ongelmiin se ei kuitenkaan tuo ratkaisua, sillä muutoshanke tähtää vuoteen 2020, jolloin nykyinen määräaikainen kestävän metsätalouden rahoituslaki päättyy.  

  Lue lisää

  Somessa yksin – Suomessa yhdessä

  Vuosi 2016 oli koettelemusten vuosi niin kotimaassa kuin Euroopassakin. Koko Euroopan turvallisuutta ja turvallisuuden tunnetta koeteltiin järkyttävien terrori-iskujen muodossa. Luottamusta EU:iin koeteltiin niin Iso-Britannian Brexit-äänestyksen tuloksin, sekä alati jatkuvalla siirtolaiskriisillä ja Syyrian sodalla. Maailmaa tuntui järkyttävän niin ikään Yhdysvaltojen presidentinvaalien lopputulos.  

  Lue lisää

  Performansseja ja politiikkaa

  12+1-lobbaushanke oli alkujaankin kunnianhimoinen etenkin tätä hallituspohjaa tai alueemme historiaa silmällä pitäen. 12+1-hankkeesta tehtiin elämän ja kuoleman kysymys, joka on hyvin iskostunut virheellisine tietoineen tavallisten ihmisten mieliin. Mielikuvissa ja käsityksissä ei eroteta hoidontasoa; perusterveydenhuoltoa ja erikoissairaanhoitoa tai vuorokauden aikoja. Vaasan kaupungin kannalta 12+1-hanke oli edunvalvonnallisesti suurin floppi miesmuistiin ja epäilemättä jälkipyykkiä riittää pestäväksi.  

  Lue lisää

  ”On aamus’ alkanut, synnyinmaa”

  Eilen tiistaina juhlittiin Suomen 99-vuotista taivalta itsenäisenä valtiona. Itsenäisyyspäivän perinteisiin kuuluvat sotien muistelo ja kunnianosoitukset kaatuneiden muistoille. Vielä saamme kunnian nauttia myös maamme sotaveteraanisukupolvien läsnäolosta. Heidän kokemuksensa sodista ja itsenäisen Suomen alkuvuosilta ovat ainutlaatuisia.  

  Lue lisää

  Politiikan kunnia palautettava

  Suomi, Eurooppa ja koko maailma näyttivät menevän täysin sekaisin viime viikolla, kun Donald Trump valittiin Yhdysvaltojen uudeksi presidentiksi lähes koko läntisen maailman toiveita ja ennakko-odotuksia vastaan. Trumpin puheet ja populistinen kampanja oli yhdysvaltalaisen ja eurooppalaisen lehdistön hampaissa, minkä lisäksi jopa osa Trumpin omasta puolueesta, republikaaneista oli näyttävästi irrottautunut Trumpin kampanjasta ja asettunut jopa tukemaan demokraattien ehdokasta Hillary Clintonia. Miksi sitten kävi niin, että ennakkosuosikkina aivan viime hetkenkin gallupeissa pidetty Clinton hävisi vaalit Trumpille?  

  Lue lisää

  Mielipidekirjoitus: Vihreiden varjobudjetti leikkaisi koulutuksesta ja korottaisi veroja

  Vihreiden varjobudjetti leikkaisi koulutuksesta ja korottaisi veroja   Oppositiopuolueet esittelivät keskiviikkona eduskunnassa varjobudjettejansa. Vihreät ovat sankarillinen sädekehä päänsä päällä väittäneet torjuvansa hallituksen säästöt koulutuksesta. Puheenjohtaja Ville Niinistön suulla on väitetty hallituksen leikkaavan "puoli miljardia euroa koulutuksesta". Toisissa Niinistön ulostuloissa mittaluokka on kasvanut entisestään: nyt hallitus leikkaisikin "puoli miljardia korkeakouluilta ja tieteeltä joka vuosi".  

  Lue lisää

  Lahjoita kampanjalle

  Pro Pohjanmaa Ry
  IBAN: FI82 1193 3000 1133 15
  BIC: NDEAFIHH
  Tekstikenttään: Eduskuntavaalit 2015