Mieluummin veronalennuksia ja mahdollisuuksia

  Viime viikolla kansanvallan symbolimme, eduskuntatalo kaapattiin kansainvälisen ekoterroristijärjestön performanssin näyttämöksi, kun kahdeksan mielenosoittajaa kiipesi ripustamaan itsensä eduskuntatalon pylväisiin.  

  Lue lisää

  Raportti tuli – entä nyt?

  Viime torstaina julkaistiin vuorineuvos Reijo Karhisen raportti, jonka laatimisen hän oli saanut toimeksiantona kesäkuussa 2018 pääministeri Sipilältä. Karhisen tehtävänä oli laatia lista toimenpiteistä, joilla maatalouden yrittäjätuloa voitaisiin parantaa vuositasolla 500 miljoonalla eurolla. Raportin kiistattomin ansio on siinä, että se on kuullut koko ruokaketjua perusteellisessa selvitystyössään. Raportin toimenpide-ehdotuksia on kiitelty laajasti ja syystäkin, sillä nopeita ratkaisuja alan kannattavuuskriisiin ei ole olemassa.  

  Lue lisää

  Mitä opimme viime kerrasta?

  Meneillään oleva tärkeä keskustelu vanhustenhoidosta ja hoitajamitoituksesta noudattelee samaa kaavaa kuin vuonna 2015 ennen vaaleja käyty keskustelu lastensuojelusta ja sen kehittämistarpeista. Nimenomaisesti lapsen suojelemiseksi kehitetty järjestelmämme oli epäonnistunut karmeimmalla mahdollisella tavalla. Esimerkin tapaus kuvottaa ja järkyttää yhä.  

  Lue lisää

  Tabuista itsekritiikkiin ja uusiin oivalluksiin

  Vuodenvaihteen molemmin puolin on julkaistu niin työryhmien raportteja kuin poliittisten puolueiden ohjelmia eri hallinnonaloilta. Työryhmien raporttien villeimpiä ideoita poliitikot ampuvat realismilla kilpaa alas. Puolueiden poliittiset sektoriohjelmat eivät kelpaa koko puolueelle, eikä ihme. Nimittäin harvoin edes puolueväen kesken yhteiset tavoitteet syntyvät kivuttomasti, vaan prosessi parhaimmillaankin muistuttaa minihallitusneuvotteluita. Lopputulos on sittenkin kompromissien tulosta, mikä osittain selittää sitä, että erityisen uudistusmielisiä ohjelmia esimerkiksi maatalouspolitiikasta ei ole syntynyt.  

  Lue lisää

  Suomalaisia arvoja saa puolustaa

  Ulkomaalaistaustaisten tekemät alaikäisiin kohdistuneet seksuaaliväkivaltarikokset Oulussa ja Helsingissä ovat hallinneet viikonvaihteen julkista keskustelua. Ne paitsi koettelevat länsimaisiin arvoihin perustuvaa oikeustajuamme, myös kohdistuvat kaikkein viattomimpiin, lapsiin.  

  Lue lisää

  Vakava vastuu

  Eduskunta käsittelee parhaillaan ensi vuoden budjettia ja keskustelu vastuullisesta taloudenpidosta käy kuumana. Kuluneen viikon maanantaina valtiovarainministeriö julkisti taloudellisen katsauksensa, joka sisälsi myös päivitetyn arvion kestävyysvajeesta. Tuo ennen edellisiä eduskuntavaaleja tutuksi tullut käsite tarkoittaa, että julkisten menojen arvioidaan (yhä) pitkällä aikavälillä ylittävän julkiset tulot. Julkisen talouden kokonaiskuva on siis edelleen ongelmallinen.  

  Lue lisää

  Autoilu kuumentaa tunteita

  Liikenneministeriön virkamiehistä, tutkijoista ja yritysten edustajista koostunut ILMO 45 -työryhmä esitteli torstaina raporttinsa liikenteen päästöjen vähentämiseksi. Raportissa oli listattu 28 kohdan ohjelma liikenteen päästöjen poistamiseksi vuoteen 2045 mennessä. Huomiota ja varmasti myös verenpainetta nostattavin toimenpide-ehdotus oli tavoite, että uusien bensa- ja dieselautojen myynti loppuisi vuoteen 2035 mennessä. Suurimmista puolueista tätä tuki ainoastaan gallupkärkenä (yhä) keikkuva SDP.  

  Lue lisää

  Hiilinielumarkkinat omistajille, ei valtiolle

  Luonnonvarakeskus Luke on vastikään joutunut päivittämään arvioitaan metsien hiilinielujen kehityksestä. Vuoden 2016 energia- ja ilmastostrategian luvuissa suojelualueet eivät olleet mukana virheen vuoksi. Päivitetty hiilinieluarvio nostaa myös vuosittaista hakkumäärää. Arvioitua suuremmat hiilinielut ovat myönteinen uutinen, mutta vähemmän myönteistä on siinä, että kyseisten arvioiden pohjalta tehdään todella suuria linjanvetoja politiikassa niin kansallisella kuin eurooppalaisella tasolla, olivatpa ne päätöksentekohetkellä virheellisiä tai eivät.  

  Lue lisää

  Lottovoitto, joka ei enää kelpaa

  Koko kulunut viikko on pauhattu Tilastokeskuksen tuoreimmasta väestöennusteesta, joka kertoo, mitä väestöllemme tapahtuisi, jos kehitys jatkuisi samankaltaisena myös tulevat vuosikymmenet. Ennusteet tehdään menneiden syntyvyyden, kuolleisuuden ja nettomaahanmuuton trendien perusteella. Väestöennuste on tuoreimmalla tiedolla kääntynyt vakavaan laskuun, vaikka se laskenut jo koko 2010-luvun ajan. Ennusteen mukaan tänä vuonna syntyy ensimmäisen kerran alle 50 000 uutta suomalaista. Syntyvyyslukujen laskun dramaattisuutta kuvaa se, että tänä vuonna koulutiensä aloitti 61 000 lasta. Nyt jo kolmatta vuotta peräkkäin Suomessa kuolee enemmän ihmisiä, kuin uutta elämää syntyy.  

  Lue lisää

  Verotuksen kiristämisen sietämätön keveys

  Julkisen talouden hoidossa veronkorotukset ovat aina laiskaa politiikkaa. Niin valtion kuin kuntien taloudet ovat kärsineet jo liian pitkään rakenteellisten uudistusten puutteesta. Edes maakuntauudistuksen pitkälle viety valmistelu ei kuntatasolla ole viitoittanut tietä. Talousasioista vähääkään perillä olevat tietävät, että veronkorotukset ovat työkalupakissa viimeinen keino, edes tilapäisinä ratkaisuina. Käytännössä niihin kuitenkin tyypillisemmin tartutaan ensimmäisenä. Vastuullisten päätösten tekijöistä on koko viimeisimmän finanssikriisin ja nyt sitä seuranneen noususuhdanteen huipun aikana ollut pula niin kunnissa kuin eduskunnassa.  

  Lue lisää