Mielipidekirjoitus: Vihreiden varjobudjetti leikkaisi koulutuksesta ja korottaisi veroja

  Vihreiden varjobudjetti leikkaisi koulutuksesta ja korottaisi veroja

   

  Oppositiopuolueet esittelivät keskiviikkona eduskunnassa varjobudjettejansa. Vihreät ovat sankarillinen sädekehä päänsä päällä väittäneet torjuvansa hallituksen säästöt koulutuksesta. Puheenjohtaja Ville Niinistön suulla on väitetty hallituksen leikkaavan ”puoli miljardia euroa koulutuksesta”. Toisissa Niinistön ulostuloissa mittaluokka on kasvanut entisestään: nyt hallitus leikkaisikin ”puoli miljardia korkeakouluilta ja tieteeltä joka vuosi”.

   

  Ensinnäkin Niinistön puheissa suuruusluokka on täysin hullunkurinen. Jälkimmäinen väite toteutuessaan tarkoittaisi, että korkeakoulujen ja tieteen rahoituksesta jäisi jäljelle hallituskauden lopussa kolmasosa. Tosiasia on, että korkeakoulujen ja tieteen rahoitus opetus- ja kulttuuriministeriön budjetista laskee hallituskaudella 3,2 miljardista 3,1 miljardiin. Se on noin kolmen prosentin säästö.

   

  Ensimmäisen väitteen osalta taas totuus on, että laskemalla koulutussäästöiksi myös kuntien vähentyvät tehtävät, voidaan saada suuruusluokaltaan tällainen luku. Koulutuksen kuluista säästetään pienenevien ikäluokkien Suomessa 3 prosenttia, kun 16 miljardin julkinen rahoitus vähenee 0,5 miljardilla.

   

  Vakavampaa on, että vihreiden pyhät puheet ja todelliset esitykset ovat pahasti ristiriidassa. Puolue väittää paikkaavansa puolen miljardin säästöt,  mutta esittää varjobudjetissa lisäyksiä vain 380 miljoonaa. Vihreiden varjobudjetissa on 120 miljoonan aukko koulutuksessa.

   

  Erityisen huomattavaa on, että korkeakoulujen taloudesta mekastanut puolue ei ole esittänyt yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen indeksikorotuksia palautettavaksi. Koulutuksen sankarien sädekehä ei näytä niin kirkkaalta, kun numerot ynnää yhteen.

   

  Vihreiden tekopyhyyttä alleviivaa se, että he toistelevat korvaavansa koulutussäästöt ”leikkaamalla ympäristölle haitallisista tuista”. Kun varjobudjetin lukee, saa huomata, että maksettavien tukien leikkaamisen sijaan vihreät olisivat pääasiassa kiristämässä suomalaisen teollisuustuotannon ja kuljetusten verotusta. Lisäksi he haluavat ottaa lähes 200 miljoonaa pois työssäkäyviltä suomalaisilta kilometrikorvausten ja työmatkavähennysten heikennyksillä.

   

  Susanna Koski

  Kansanedustaja (kok.)

   

  Share on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Share on FacebookPrint this page

  Jätä kommentti

  Your email address will not be published.

  You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>